CE İŞARETİNİN ANLAMI
CE işareti ürüne ne şekilde iliştiriliyor?
Üretici, CE işaretini ürüne, ürünün bilgi plakasına, ambalajına veya ürün beraberindeki belgelere iliştirebiliyor. CE işareti görünür, okunabilir ve silinmeyecek şekilde iliştirilmeli.

CE işareti hangi yollarla ürünlere iliştiriliyor?
İlgili mevzuat gereğince, ürünün taşıdığı risklere göre tabi tutulacağı uygunluk değerlendirme işlemini gösteren yollara modül deniyor. A,B,C,D,E,F,G,H olmak üzere 8 modül bulunuyor. Ürünlere CE işareti iliştirilmesi için izlenecek modül veya modüller o ürüne ilişkin mevzuatta belirtiliyor.

“Onaylanmış kuruluş” nedir?
Onaylanmış kuruluş, test, muayene ve belgelendirme kuruluşları arasından, uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde bulunmak için yetkilendirilmiş özel veya kamu kuruluşudur. Bu kuruluşlar, AT Tip İnceleme Belgesi düzenlemek üzere ilgili kamu kurum veya kuruluşu tarafından yetkilendiriliyor. AB Resmi Gazetesi’nde ismi ve bilgileri yayınlandıktan sonra göreve başlayabilen onaylanmış kuruluşlar, tüm dünyada AT Tip İnceleme Belgesi düzenlemeye hak kazanıyorlar.

“AT Uygunluk Beyanı” nedir?
Üreticinin piyasaya sürdüğü ürünün ilgili temel sağlık ve emniyet kurallarına uyduğunu beyan ettiği belgedir. AT Uygunluk Beyanının düzenlenmesi üreticiye, ürüne CE işaretini iliştirme yetkisini veriyor.

“AT Tip İncelemesi” nedir?
Onaylanmış kuruluşun, bir ürün numunesinin, ilgili yönetmelikte geçen asgari güvenlik gerekliliklerini karşıladığını onaylama işlemidir. Söz konusu işlemin sonunda AT Tip İncelemesi Belgesi veriliyor.

Daha fazla bilgiye nereden ulaşabiliriz?
Daha fazla bilgi için ülkemizde yürütülen AB MEDA “Türkiye’de Kalite Altyapısının Desteklenmesi" Projesinden sektörel ve mesleki kuruluşlar aracılığıyla destek alabileceğiniz gibi, bu sitede yer alan broşürler sayfasındaki “CE nedir” broşüründen faydalanabilirsiniz. Ayrıca yine bu sitede yer alan bağlantılar sayfasındaki internet bağlantıları aracılığıyla farklı kurum ve kuruluşların internet sitelerine erişebilirsiniz.

Referances

http://www.cenedir.org

 

Duyuru

Üniversitemizin değerli öğretim elemanları:

24-25 mayıs 2010 tarihinde yapılacak olan "1.Global Inoviz Conferance" toplantısında özellikle yurtdışındaki  (ABD ve Avrupadan) önemli üniversitelerden (Harvard,Duke vb.) Biyomedikal alanında önemli isimlerin   yeralacağı toplantının web sayfası  www.izmirforhealth.com . Bilginize sunulur.

Prof.Dr.Hasan Havıtçıoğlu DEÜ.İNOVİZ koordinatörü.

Not:
Toplantıya Dokuz Eylül Üniversitesi kontenjanı ile  indirimli  ücretle (50 dolar ) katılmak için serap.guden@esbas.com.tr mail ile müracaat gerekmektedir.



Dokuz Eylül Üniversitesi İnoviz Kordinasyon Kurulu
 İnovasyon Formu İçin tıklayınız.
Çalıştay " Araştırma - Buluş- Patent Yolunda Üniversite "  
Çalıştay tarih yer gibi bilgiler için tıklayınız.

Reklam Verin